Tidigare i veckan blev jag otroligt sugen på lussekatter och i torsdags kunde jag inte hålla mig längre. Det blev en halv sats och med ett lite annorlunda recept än vad vi vanligtvis brukar göra. Gott blev det i alla fall och denna gången blev de faktiskt lagom stora!
Till ca 35 lussekatter
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mellanmjölk
250 g Kesella vanilj
1 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
2 tsk kardemumma
Ca 17 dl vetemjöl
russin
1 st ägg
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Häll i sockret och rör om. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att allt löser sig. Tillsätt kvarg, kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till lussekatter, gärna på bakduk i silikon. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Åh nu är det inte långt kvaaar :)
Jag ska också göra lussekatter snart tror jag!
Såå gott!! Vill också baka! :D
va gott det låter blir att vi gör lussebullar och pepparkakor till helgen fast vi gör på vanliga och glutenfria.
Åh tack så mycket snälla du :) Jag älskar min lilla magen just nu ;)
Åh, roligt med kalender! Den ska jag vara med i !!! =)
Härlig blogg. Men en fråga – inget saffran i saffransbullarna???? Hur blev smaken med vaniljkesella? Låter gott.
Mums så otroligt gott ! Känner att det är dags att baka lussebullar nu :)
mums!
sv. Åh tack :D
kram♥
men åh vad gott med lussebullar! :)
sv; ja vi gillade verkligen hur fint namnen går ihop. även om vissa kanske tycker att de är för lika men jag gillar det :)
Åh vad gott, här får det dock vänta en tag till :)
sv. Vad smart!
Åh vad gott :)
Jaa, det var inte alls fel!
Gud vad gott! Lussekatter är bland det godaste som finns. Ska dock försöka hålla mig ett litet tag till, annars blir det som med julmusten haha.
Ja det är verkligen bra =) åh dessa lät goda! Hatar när man har i saffran..