Mamma Malin

Lussekattsbak

Tidigare i veckan blev jag otroligt sugen på lussekatter och i torsdags kunde jag inte hålla mig längre. Det blev en halv sats och med ett lite annorlunda recept än vad vi vanligtvis brukar göra. Gott blev det i alla fall och denna gången blev de faktiskt lagom stora!

lussekatter

Till ca 35 lussekatter
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mellanmjölk
250 g Kesella vanilj
1 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
2 tsk kardemumma
Ca 17 dl vetemjöl
russin
1 st ägg

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Häll i sockret och rör om. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att allt löser sig. Tillsätt kvarg, kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till lussekatter, gärna på bakduk i silikon. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. gelebofalea

    va gott det låter blir att vi gör lussebullar och pepparkakor till helgen fast vi gör på vanliga och glutenfria.

  2. Jessica

    Åh, roligt med kalender! Den ska jag vara med i !!! =)
    Härlig blogg. Men en fråga – inget saffran i saffransbullarna???? Hur blev smaken med vaniljkesella? Låter gott.

  3. Maria

    men åh vad gott med lussebullar! :)

    sv; ja vi gillade verkligen hur fint namnen går ihop. även om vissa kanske tycker att de är för lika men jag gillar det :)

stats